Népzenei hangszeroktató mesterképzés a Rákóczi-főiskolán

 A Hagyományok Háza Hálózat hosszú évek óta tartja szívügyének a Kárpátalján élő gyermekek és oktatóik felkarolását. Ezúttal a zenepedagógusoknak tartottak képzést Magyarországról érkezett népzenészek közreműködésével.

– A Hagyományok Háza Hálózat egyik fő profilja az élő hagyományátadás, ami azt jelenti, hogy pedagógusokat képezünk, akik majd tanítják a felnövekvő generációt. Ebben az évben négy ilyen kurzusunk van. Egy viseletvarró, néptáncoktató, kézművesoktató, és idén először elindítottuk a hangszeroktató képzésünket azoknak a gyakorló pedagógusoknak, akik nemrég kezdték el a pályát, és népzenét is szeretnének tanítani – magyarázta Pál Katalin, a Hagyományok Háza Hálózat vezetője.

Hozzátette, nagy öröm számukra, hogy több mint harmincan jelentkeztek erre a képzésre, amelynek a folytatását őszre tervezik. Az oktatói csapatot illetően elmondta, immár ez is egy fiatalabb generációból áll.

– Őket már azok nevelték, akik az első mesterképzésben vettek részt. Az a közös bennük, hogy mindannyian a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen tanultak népzene szakon, de sokan közülük a mi, saját tanítványaink. Nagy öröm számunkra, hogy egy szóra jönnek, hiszen jól érzik magukat Kárpátalján, nem először járnak itt, és remélhetőleg nem is utoljára – jegyezte meg Pál Katalin, aki azt is elárulta, hogy a Pásztor Ferenc Közösségi Házban párhuzamosan, a nyíregyházi Antal házaspár közreműködésével néptáncoktató képzés zajlik kezdők számára.

Orosz Ildikó házigazdaként szólt a megjelentekhez.

– Úgy vélem, hogy a magyar népzenét is tanulni kell. A Pál házaspár évtizedekkel ezelőtt Tiszapéterfalván kezdte el ezt a mozgalmat, ebből lett a péterfalvai népzenei és néptánctábor. Örülök neki, hogy ez immár oktatássá nőtte ki magát, és már csak az ifjú pedagógusokon múlik, hogyan tudják a szerzett tapasztalatokat átadni a gyerekeknek – fogalmazott a Rákóczi-főiskola elnöke.

A kárpátaljai zenetanárok a képzés alkalmával hegedűn, brácsán, nagybőgőn, pásztorfurulyán, klarinéton, tárogatón, népi harmonikán és citerán bővíthették népzenei ismereteiket.

Hegedűs Csilla

text