Tizennyolc országból húszezren érkeztek a Táncháztalálkozóra

Április 5. és 7. között tartották meg a 43. Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásárt, amelynek felvezető eseményére a Fonóban, hétvégi egész napos programfolyamára a Papp László Budapest Sportarénában került sor. A színpadon közel kétezer táncos, zenész, énekes lépett fel.

        Az  Országos Táncháztalálkozó és Kirakodóvásár az UNESCO-listán szereplő és hungarikumnak nyilvánított táncházmódszer ünnepe, táncházak sorozata. Kiváló minősítéssel díjazott folklórfesztivál és minősített európai kulturális fesztivál, amely a Táncház Egyesület rendezésében, széles körű szakmai összefogással, a Hagyományok Háza, a Népművészeti Egyesületek Szövetsége, a Martin György Néptáncszövetség, a Muharay Elemér Népművészeti Szövetség, az Örökség Nemzeti Gyermek- és Ifjúsági Népművészeti Egyesület szervezésében valósul meg.

Az esemény keretében adták át a Táncház Díjat és a Táncház Érmeket. A Táncház Díjat idén Sebestyén Márta népdalénekes kapta, a Táncházi Érmeket pedig a Budapest Főváros Bartók Táncegyüttes (művészeti vezetők: Sánta-Bíró Anna és Sánta Gergő), Galát Péter néptáncpedagógus, a Jókai Néptáncegyüttes Hosszúléptűek csoportjának vezetője, Nagy Tímea néptáncpedagógus, a Martenica bolgár néptáncegyüttes művészeti vezetője, Sztanó Hédi televíziós filmrendező, Tóth Judit néptáncpedagógus, az Urban Verbunk Junior és a Veresegyházi Hagyományőrző Népi Együttes művészeti vezetője és Váradi Enikő néptáncpedagógus, a Kárpátalja Néptáncegyüttes ügyvivője kapták.

Az eseménysorozaton felléptek a Kárpát-medence kiemelkedő néptáncegyüttesei, hagyományőrző együttesei és adatközlői. Több mint 300 táncos gyermek részvételével tartották meg a Magonc nyitányt, de több gyerektánccsoport mutatkozott be a háromnapos eseménysorozaton. Idén is megrendezték a Minden magyarok táncát, amelyre hagyományosan a világ minden részéről meghívták a Kárpát-medencei táncokat táncoló táncházi csoportokat és táncegyütteseket. Mintegy 150 táncos idén széki táncokat mutatott be.

Fellépett az 50. jubileumát ünneplő Vujicsics együttes is Sebestyén Mártával, és táncházat is muzsikáltak a résztvevőknek. Első alkalommal mutatkozott be a találkozón a Kamasz Táncház a Sarjú Bandával, és az érdeklődők megtekinthették a Foltin Jolán emlékére készült vándorkiállítást, továbbá meghallgathatták Novák Ferenc Tata előadását.

A népművészeti kirakodóvásáron a hagyományos tárgyalkotáson alapuló zsűrizett termékek közül válogathattak az érdeklődők, a legkisebbeket a táncos programok mellett kézműves foglalkozások és játékok is várták.

text