Sikeresen zajlott a Pacsirta Megyei Magyar Népdaléneklési Verseny

„Pacsirta” címmel rendezték meg hatodik alkalommal is a megyei magyar népdaléneklési versenyt, melynek a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola adott otthont április 3-án.

A versenyzők Kárpátalja több járásából érkeztek, többek közt az Ungvári, Beregszászi járásból.

Nem véletlenül időzítették április elejére a rendezvényt. Ilyenkor, amikor ébredezik a természet, zsongani kezdenek a rovarok, reggel madárcsicsergésre ébredünk, az ember is dalra fakad és dalba önti mindazt, ami a lelkében van. Ez meglátszott a versenyzőkön is, akik lelkesen és emelkedetten adták elő a szebbnél szebb magyar népdalokat. Mindenki egy kötelező és egy választott énekkel készült. A közös a Csikósok, a gulyások című népdal volt, melyet minden résztvevő előadhatott a maga módján. A választott népdalok többnyire a szerelemről, a természet, az élet szépségéről szóltak. Az előadást színessé és gazdaggá tette a gyerekek sokféle népviselete.

Bobály István, a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola igazgatója és a rendezvény házigazdája röviden megfogalmazta, hogy a verseny célja az értékek megőrzése, a magyar kultúra és hagyományok ápolása. Fontosnak tartotta a rendezvény megszervezését a háború ellenére is, hogy megmutassák: a nehéz körülmények ellenére kitartanak, tanulnak, készülnek, énekelnek. Mert az a vesztes, aki feladja.

 Babják Edit, a Beregszászi Városi Oktatási és Kulturális Osztály vezetője is köszöntötte az egybegyűlteket. Kiemelte, hogy a lányok nagyon szépek, de külön gratulált az egyetlen fiúnak, aki ennyi lány mellett színpadra lép.

Fülöp Andrea, Magyarország Beregszászi Konzulátusának konzulja hangsúlyozta: ahhoz, hogy egy nemzet fenn tudjon maradni, kultúráját és hagyományait meg kell őriznie és át kell adnia az utókornak.  Ezért a konzulátus minden támogatást megad ezekhez a rendezvényeknek. A népdal hagyományáról szólva elmondta: „A magyar népdal a magyar zene legősibb formája. Népi és emberi érzelmeket, gondolatokat testesít meg, szerzőit nem ismerjük. Nemzedékről nemzedékre szállva szájhagyomány útján maradt ránk. A magyar népzene egyedülállóan gazdag: több mint 300 ezer népdalt jegyeztek fel. A magyar népdal az egész magyar élet tükre, hiszen a magyar emberrel egyidős. Bennük mindannyian magunkra ismerhetünk.”

A zsűri tagjai három kategóriában értékelhették a 10–18 éves gyerekeket, valamint csoportos előadásokat is hallhatott a közönség. A zsűri szerepét Drohalchuk Hanna (elnök), a Kulturális Regionális Szervezeti és Módszertani Központjának megbízott igazgatója, Ukrajna érdemes művelődési dolgozója, Hleba Szvetlánа, az Ungvári Zádor Dezső Zeneművészeti Koledzs tanára, Ukrajna tiszteletbeli művésze, Tazinger András, a Kárpátaljai Megyei Művészeti Akadémia tanára, Voloshin T. zenei alapfokú oktatás módszertani irodájának vezetője és Bobály István, a Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola igazgatója vállalta.
Az eseményen jelen volt továbbá a Beregszászi Városi Tanács Oktatási és Kulturális Osztályának helyettes vezetője, Radik Okszána.

 
A népdaléneklési verseny fődíját Sájder Evelin, az Ungvári Művészeti Iskola diákja nyerte el. A Beregszászi Kodály Zoltán Művészeti Iskola diákjainak eredményei a következőképpen alakultak:

II. helyezések: Deák Dorina, Deák Orsolya (felkészítő pedagógus: Kláriková Ildikó),

III. helyezések: Fuscsics Zsófia, Szabó Dóra, Kláriková Zsófia (felkészítő pedagógus: Kláriková Ildikó), Molnár Lejla (felkészítő pedagógus: Szűcs Erzsébet).

Oklevélben részesültek: Turi Eszter, Trigubetsz Gvendolin (felkészítő pedagógus: Kláriková Ildikó).

Az együttesek eredményei:

II. helyezések: „Kikerics” (felkészítő pedagógus: Szűcs Erzsébet), „Szivárvány” (felkészítő pedagógus: Kláriková Ildikó),

III. helyezések: a „Csicsergő” (felkészítő pedagógus: Szűcs Erzsébet), a „Rozsácskák” (felkészítő pedagógus: Kláriková Ildikó).

Gratulálunk a nyerteseknek és a verseny minden résztvevőjének!

 

Fehér Rita

text